dimecres, 25 de novembre del 2009

Qui ets tu? (Versió 2)


Un dit en el nas,
un nas en un dit,
ai! jo no sé pas,
això si es divertit.

Aquest dit boterut,
no sap el que trobarà,
hi va tot convençut,
i no s'ho pensarà.

Pobre de nas que té visita,
d'un dit poc educat,
que te clara la seva fita,
sense haver-ho preguntat.

Qui ets tu?
Ets un dit aventurat.
Qui ets tu?
Ets un dit atrapat.
Qui ets tu?
Ets un dit embrutat.

I amb el dit embrutat
aquesta història ha acabat.

dimarts, 24 de novembre del 2009

Conferencia Eulàlia Bosch.

Les frases i idees més importants de la conferencia:

- Fer de mestre o ser mestre, es diferent. S'esdevé mestre quan les arts ajuden a situar-lo per donar la mà.

- Cal voler ser savi sinó no és pot ensenyar de debò.

- No podem ensenyar a llegir si no som grans lectors.

- Fer de mestre és fer d'acomodador.

- Dedicar-se i habitar el món amb passió.

- Fer de mestres és de gran importància tots els nens passen per l'escola. Els hem d'ajudar en la seva pròpia singularitat.

- Tots fem de mestres de tots.

- No hi ha més extranger que un nen, els nens arriben a un món nou i desconegut, ho tenen tot per fer.

- Els nens són curiosos per naturalesa. Hem d'alimentar aquesta naturalesa. És el nostre deure.

dijous, 19 de novembre del 2009

Les tres velletes.

La classe del 14 d'octubre del 2009 la Roser Ros ens va explicar una històra que parlava de les tres velletes.
Deia així. Aquestes tres velletes es passejen dalt d'un cavall, per així no cansar-se i van explicant històries així la gent les aprèn, les canvia, les explica,...
La primera velleta és la oïda. Aquesta és molt tímida, treballa quan vol, es deixa portar per uns estímuls que activem inconscientment i es mal educada.
La oïda però, no podria treballar sense la seguent velleta, la memòria. La memòria es queda les coses que li criden més la atenció, les coses que l'encurioseixen. Ella no surt mai de casa, és molt familiar perquè ja té algú que s'ensenya per ella; i aquesta és la veu. La veu explica allò que ha escoltat i memoritzat. És una fabricació física, només la pots escoltar pel so, pel seu significat. La veu necessita d'un cos per la seva existència, un aparell fonador que està format per diferents òrgans.

dilluns, 9 de novembre del 2009

L'OMNI.

Fitxa tècnica.


· Nom de l'OMNI: Cassombeta

· Origen etimològic: “Cassombeta” prove de la paraula

“cassoleta” i d'una onomatopeia com “Bomb” pel so que pot produir l'OMNI.

Com a resultat “Cassombeta”

·Classificació, segons els dos sistemes:

- Científic: Els Idiòfons són aquells instruments que produeixen el so gràcies a la vibració de l'instrument mateix al ser colpejat. Dintre dels idiòfons seria un instrument de so determinat ja que es capaç d'emetre sons afinats.

- Tradicional: Els instruments de Percussió generen el seu so pel xoc que produeixen uns percussors (maces, baquetes, martells, mans, etc.) contra una superfície, que pot ser de materials molt diversos (metall, fusta, pell, polímer, etc.)


·Material utilitzat:

- Unes cassoles petites de metall cadascuna de diferents mides.

- Un cargol.

- Una femella.

- Una cullereta metàl·lica (baqueta).


· Descripció de la construcció.

Vaig unir quatre cassoletes que tenien diferents mides, sabent que les diferents mides facilitarien diferents sons, que ajudarien a fer música. Un cop vaig tenir les quatre cassoletes unides les vaig posar en ordre de la més gran a la més petita sabent que també les ordenava per sons del més greu al més agut. Aprofitant un forat, que tenien totes en el mànec, les vaig unir amb un clau que travessava els quatre forats i ho vaig assegurar amb una femella a l'altre banda. Un cop vaig finalitzar aquest procediment ja tenia la meva "Cassombeta" apunt .

·Manual d’instruccions (com es toca).

Per fer que la "Cassombeta" funcioni l'has de colpejar amb una cullereta que fa de baqueta i apartir d'aquí descobrir els sons que produiex cadascuna de les cassoletes i trobar la teva propia melodia. No hi ha una sola manera de tocar "la Cassombeta" cadascu troba la seva manera.

Literatura oral o etnopoetica.

La literatura oral consisteix en comunicar-se estèticament a través de la paraula dita.

Les societats tradicionals que no tenen escriptura difonen la literatura a través de la repetició dels textos, de les peces orals.
La repetició és la clau per la conservació i difusió de textos. Per aquesta raó es necessita tenir un part fixa i aixi ser reconeguts i memoritzats i tornaats a dir una vegada i una altre.

L'etnopoetica és l'art verbal realitzat per persones amb talent en un procés d'improvisació.

Les produccions etnopoetiques han de tenir tres característiques:

-Expressades a través de l'art de las paraula amb llenguatge poètic, la metàfora, el sentit figurat, rima , ritme,etc.
-Ser produïdes per persones que tenen certa habilitat comunicativa o sigui "competents".
-Permetre improvisar i introduir variacions textuals segons les necessitats comunicatives del moment i la interacció entre emissors i receptors.

dimarts, 3 de novembre del 2009

Mirada Educativa.


"En David observa, no es perd cap detall. Tot sembla sorprendre'l; un colom, el cel, la lluna, la seva avia, una font que no funciona. Per ell tot és nou. No para d'absorbir informació, es com una esponja. La seva avia l'observa sense arribar a entendre com el pot sorprendre tant una font. En David per això es embadalit i estranyat pel que veu ho contempla com si allò fos màgic."

Solament els nens tenen la capacitat de sorpresa però això es va perdent a mesura que el nen va creixent. Un nen tot el que veu, tot el que sent, es nou. Per això encuriosit observa per poder aprendre. Per exemple quan un nen cada vegada que veu un gos diu entusiasmat " un Bub bub", nosaltres els gran acostumem a dir "si es un Bub Bub" nosaltres ja n'em vist molts de gossos i ja no ens sorpren.

En aquesta foto podem veure com un nen meravellat, intenta entendre un món que no el deixa de sorpendre.

dilluns, 2 de novembre del 2009

Qui ets tu? (versio 1)

Un dit en el nas,
un nas en un dit,
ai! jo no sé pas,
això si es divertit.

Aquest dit boterut,
no sap el que trobara,
hi va tot convençut,
i no s'ho pensara.

Pobre nas que te visita,
d'un dit poc educat,
que te clara la seva fita,
sense haver preguntat.

Qui ets tu?
Ets un dit aventurat.

Analisi dels fragments d'alguns llibres.

Francesc Torralba, “L'art de saber escoltar”

Pagès editors.

Cap. 2, pag. 20.


No és fàcil escoltar. En tenim la capacitat, però no sempre la disposició. Una imatge negativa paralitza l'escolta, mes ben dit , la fa impossible. Una imatge positiva, ens hi predisposa, tot i que, en ocasions, el resultat final es ben minso.”


En aquest fragment l'autor ens explica com els prejudicis i les primeres impressions arriben a influir en la nostra decisió d'escoltar o no. Ens mostra les fronteres o barreres que ens poden suposar els nostres prejudicis i com la nostra manera de jutjar als demés no sempre correspon amb la realitat. Però també ens dona entendre que tot i tenir una primera bona impressió no garanteix la nostra escolta.





Sebastià Serrano, “El regal de la comunicació”

Ara llibres.

Cap. La fascinació per les cares, Pag 87.


Un rostre ben observat mai no ens deixa indiferents pel fet que veritables estat de la ment es manifesten en les expressions facials fins al punt que hauríem de pensar en una cognició facialitzada.”


El rostre és el reflex de l'anima, i això es el que ens diu en Serrano. Per que segons ell el rostre és el que ens dona més informació d'una persona, la cara d'una persona ens diu moltes coses d'ella mateixa les seves arrugues, les expressions que fa, els seus somriure. L'expressió facial ens transmet un munt de sensacions sobre la persona i tot això ens fa crear una primera impressió. El rostre ens pot comunicar allò que la persona pensa en aquell moment moltes vegades involuntàriament inclòs l'estat d'ànim. Eus aquí la importància del rostre.


diumenge, 1 de novembre del 2009

Tractament d'una imatge digital amb el GIMP.

El Gimp és el programa escollit per retocar les fotografies, amb ell, he pogut retallar, variar el tamany de la imatge i eliminar elements de la fotografia, tot aquest procès el podeu veure a continuació:


1.Fotografia original.















Aquesta és la imatge que he escollit. Amb ella veurem tots els procesos que ens demana la pràctica retall de la imatge, reducció del tamany i fer despareixer un objecte o dos.



2.Retall de la imatge











Per retallar la imatge he anat a "caja d'herraminetas" i alla he selecionat "herramienta de recorte" amb aixó he aconseguit retallar la imatge tal i com jo volia.



3.Reducció de píxels.















Per reduir la pixelació de la imatge he anat a "Imagen" i alla he selecionat "Escalar imagen" aqui hi havia l'opció de triar la pixelació desitjada. Aquesta fotgrafia tenia 3.000 pixels i jo le reduit a 400 pixels.



4.Eliminació d'un element de la imatge.















Per tal d'eliminar un element de la imatge he anat a "Caja de herraminetas" i he seleccionat "Herramienta de clonado" llavors he mantingut presionat el botó de "ctrl." sobre aquella part de la imatge amb la que volia subplantar l'element, desprès només he tingut que passar el cursor per sobre dels elememts.